Kosttillskott

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Kosttillskott

Kosttillskott1

Ett kosttillskott är avsett att ge näringsämnen som annars inte konsumeras i tillräckliga mängder kanske mest vid kosttillskott träning och tävling.

Kosttillskott som allmänt används inkluderar vitaminer, mineraler, fibrer, fettsyror eller aminosyror, bland andra ämnen. Amerikanska myndigheterna definierar kosttillskott som livsmedel, medan andra håll kan de klassificeras som läkemedel eller andra produkter.

Det finns mer än 50.000 kosttillskott tillgängliga. Mer än hälften av USA vuxna befolkningen (53% – 55%) konsumerar kosttillskott och de vanligaste är multivitaminer som kan vara för multivitaminer män eller multivitaminer dam.

Dessa produkter är inte avsedda att förebygga eller behandla någon sjukdom och i vissa fall vara farliga men de kan också ge mirakeleffekter, enligt National Institutes amerikanska of Health. För dem som inte konsumerar en balanserad kost, säger byrån att vissa kosttillskott ”kan ha ett värde.”

Ofta används kosttillskott av idrottare och tyngdlyftare vid träning. Då behovet av mineraler och proteiner ökar. Kosttillskott kan höja både psykiska och fysiska hälsan.

Kan köpas som enskild produkt och kosttillskott bulk. Det finns speciella kosttillskott dam och kosttillskott män.

Dopingjouren arbetar med hormondopning och har inga uppgifter om vilka kosttillskott som är analyserade eller ej. Kosttillskott räknas som livsmedel och det är Livsmedelsverket som är ansvarig myndighet. Kosttillskott får inte innehålla läkemedel. Det är Läkemedelsverket som bedömer om en produkt skall vara klassat som läkemedel. Om ett kosttillskott säljs med vad Läkemedelsverket anser vara medicinska påståenden har Läkemedelsverket möjlighet att klassificera produkten som ett läkemedel. Det blir då inte längre tillåtet att sälja produkten eftersom den inte är godkänd av Läkemedelsverket. Läs mer om regler angående kosttillskott

  • Kontrollen och granskningen av kosttillskott är mycket bristfällig i Sverige. Enskilda studier, ofta utförda av företaget bakom produkten, ger inte tillräcklig information. Var och en ansvarar själv för vad han/hon äter. Detta gäller också om en person blir positiv i dopingtest.
  • Svenska som internationella studier (Malmö Stad 2010/2012,Livsmedelsverket 2011, visar att det förekommer felmärkning, kontaminering och otillåtna substanser i kosttillskott som marknadsförs som rena produkter. Dessa produkter fanns att köpa via flera svenska internetbutiker trots att det är olagligt att saluföra sådana kosttillskott i Sverige.
  • Kosttillskottsprodukter orsakar ibland positiva doping- och narkotikatester.
  • Kosttillskott har inga särskilda effekter för en motionär. Det finns inga vetenskapliga belägg för de flesta av påståenden gällande kosttillskott.
  • En frisk person behöver inga tillskott så länge man äter en normal kost. Däremot kan en överkonsumtion av tillskott bli påfrestande och riskfyllt för kroppen.
  • Kosttillskott kan vara befogat på medicinska grunder om man är sjuk, allergisk, vegan eller har en brist på något ämne i kroppen och är ordinerad tillskottet av sin läkare eller kosttillskott för viktökning eller kosttillskott viktminskning.
  • Kosttillskott kan köpas styck eller bulk förpackning.
  • Kosttillskott träning kan ge mirakeleffekter.

Muskelökande och testosteronhöjande kosttillskott, så kallade prestationshöjande testoboosters, kan innehålla förbjudna och farliga substanser enligt Dopningslagen. Vi avråder från användande av dessa.  Är en produkt testosteronhöjande så är den olaglig enligt Dopningslagen 1§d.

Vanliga kosttillskott: 

Koffein
Koffeinets effekter är bland annat ökad vakenhet, förbättrad koncentration, ökad uthållighet, ökad hjärtfrekvens och förhöjt blodtryck. Koffein har även en vätskedrivande effekt som kan orsaka rubbning av vätskebalansen och medföra uttorkning. För högt intag kan orsaka oro, illamående och sömnlöshet. Tecken på koffeinförgiftning är svaghet, oro, aptitlöshet, kräkning, uttorkning och kramper. Koffein är inte olagligt eller dopingklassat inom idrotten för träning eller tävling.

Protein
Protein är nödvändigt för cellernas uppbyggnad. Ett otillräckligt proteinintag kan innebära en ökad muskelnedbrytning och försämrad återuppbyggnad. Proteinbehovet är något större hos styrketränande än hos den generella befolkningen. Enligt Riksidrottsförbundet rekommenderas uthållighetsidrottare att konsumera 1,2-1,6 g protein/kg kroppsvikt och dag. Styrkeidrottare bör äta 1,6-1,7 g protein/kg kroppsvikt och dag. Att öka proteinintaget ytterligare resulterar inte i ökad muskelmassa. Protein är inte olagligt eller dopingklassat inom idrotten för träning eller tävling.

Kreatin
Kreatin finns i musklerna och  hjälper till att omvandla lagrad energi till rörelsenergi. Det mesta av kroppens kreatin finns i skelettmuskulaturen där det tillsammans med fosfat fungerar som en snabb energireserv vid kortvarigt arbete. Återhämtningen vid upprepade korta intervallarer förbättras efter en tids intag av stora mängder kreatin. Kreatinets effekter för muskelbyggnaden är oklara. I människokroppen bildas 1–2 g kreatin per dag. En person som väger 70 kg har totalt ca 120 gram kreatin i sin muskelmassa. Överskott av kreatin omvandlas till kreatinin som utsöndras via njurarna. EU har i en riskvärdering gjort bedömningen att ett intag upp till 3 gram per dag sannolikt är riskfritt. Kreatin är inte olagligt eller dopingklassat inom idrotten för träning eller tävling.

Stackers
Är kombinationer av koffein, efedrin och ibland aspirin, vilket kallas för ECA. Produkterna lanseras som fettförbrännare, då de blockerar hunger- och sömnkänslor samt höjer smärttröskeln. ECA påverkar hjärta- kärl, cirkulation och magslemhinna på ett negativt sätt. Efedrin är läkamedelsklassat och otillåtet inom idrotten om koncentrationen i urin överstiger 10 mikrogram/ml.

Synefrin
Synefrin liknar efedrin i sin uppbyggnad. Synefrin förekommer i kosttillskott, framförallt i viktminskningspreparat. Även synefrin kan ge biverkningar på hjärta och kärl i form av höjt blodtryck och påverkan på hjärtats rytm.
Synefrin kan utvinnas ur citrusfrukter. Orden ”Citrus aurantium” eller ”Extrakt från Citrus aurantium” i en innehållsförteckning kan innebära att produkten innehåller stora mängder synefrin.Synefrin är inte olagligt och tillåtet inom idrott för träning eller tävling.

Tribulus terrestris är ett örtextrakt som i vetenskapliga studier inte visat någon effekt på testosteronnivåer hos män. Det saknas också vetenskaplig evidens för att örten ska ha någon effekt på muskelmassan.Tribulus terrestris är en växt som sägs öka testosteronnivån hos den som äter den. Det är en växtsterol och extrakt från den har visat sig ge effekt på växter men inte på människa.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]